Блог

Основни разлики между Арабика и Робуста 24.02.2022 06:16 pm

Основни разлики между Арабика и Робуста

Кафето е една от любимите напитки в света и една от най-важните търговски култури. Днес сортът Арабика е възприеман като синоним на качественото кафе на зърна. В същото време кафе индустрията третира Робуста като грозната сестра на Арабиката. Тази статия ще ни помогне да научим повече за най-популярните видове кафе в света, да разберем кое е вярно и кое не - защото масовата култура на консумация на кафе е смесица от маркетинг, митове и стереотипи около кафето.

История за произхода.

Вече споменахме, че кафе индустрията третира Робуста като грозната сестра на Арабиката. И това остава така до момента, в който доста интересно генетично откритие излиза наяве. След като учените започват да разглеждат гените на кафето, става ясно, че двата вида не са братовчеди, нито братя и сестри. А всъщност Робуста е родител на Арабика. Най-вероятно някъде в южен Судан, Робуста се е кръстосал с друг вид Coffea (ботаническият род на кафето) и се е появила Арабика. Този нов вид се е разпространил и процъфтява в Етиопия, считана за родното място на кафето.

Има и трети сорт кафе, кой е той?

Третият вид е Либерика, която всъщност е с много ниска продукция, почти толкова ниска, колкото е и качеството ѝ, споделят експерти. Въпреки, че е комерсиализирана, тя не представлява почти никакъв дял от пазара, в сравнение с Арабика и Робуста.

Поставяната на второ място от кафеманите Робуста е описана от учените 100 години след Арабика. Сортът произхожда от Западна и Централна Субсахарска Африка. До голяма степен продуктивна търговска култура, различаваща се от Арабика по физически и химически характеристики, включително с по-високия добив и съдържание на кофеин. В Етиопия и Южен Судан се ражда ботаническият род и вид на Арабика, след което се разпространява по целия свят заради производството на семената си. А сортовете, които се прилагат за арабика, са по-сложни и имат генетично дублиране. Първият сорт Арабика е декриптиран в Холандия, върнат от Йемен, Етиопия, от пътешественик. Нарича се Типика (Typica) - типичното кафе.

Кафееното дърво – змийски плод.

Това е вечнозелено дърво, което расте до 10 метра. Въпреки това, за да даде много плодове, то се подрязва-не повече от 2 метра височина образувайки гъста корона. Това улеснява събирането на плодовете. Кафееното дърво цъфти и дава плодове целогодишно, в продължение на 50 години, особено през първите 15 години. 
Освен това, количеството на реколтата зависи пряко от климата. Например в планините, където е по-сухо и по-хладно, е възможно да се добива реколта веднъж годишно, а в топлите и влажни долини до 4 пъти годишно. Обикновено едно дърво кафе дава 5 кг плодове (кафеени череши) през годината, от които се получава около 1 кг. годни зърна. 

Какви са основните разлики?

Двата основни вида на кафееното дърво имат различен ботанически и химически характеристики и качества. От това зависи те къде естествено ще процъфтяват и ще предлагат устойчива реколта, както и как кафе зърната ще бъдат категоризирани и оценени. Тези характеристики също така са от значение за определения аромат.
Генетичната структура на Арабика ни обяснява защо неговите кафеени зърна са многообразни и комплексни във вкуса - Арабика има 44 хромозоми, а Робуста има 22. Кореновата система на Робуста е голяма и плитка, която не изисква определена дълбочина, като тази на Арабика. От произхода на кафето става ясно, че кафеените дървета не виреят добре на студено. За Арабика е необходим температурен климат в границите от 15 до 25 градуса, докато Робуста вирее на по-топло между 20 и 30 градуса.

Вкусови характеристики на кафе Арабика и кафе Робуста.

Арабика се свързва с мекота, за разлика от Робуста. Това се дължи на по-ниското съдържание на кофеин в зърната, защото именно кофеинът придава на кафето горчивина. Робуста съдържа два пъти ѝ повече кофеин в изпечените зърна. Чаша добре приготвено еспресо направено от кафе Арабика е с прекрасен аромат, сладост,  приятна лека киселинност, често с привкус на карамел и шоколад и просто лека нотка на горчивина. Това се дължи на ниското съдържание на кофеин. Богатия и ненадминат кремообразен каймак трябва да има светло червеникаво – кафяв оттенък, като изрисуван  с тигрово подобни ивици.

Фактори, влияещи върху вкуса.

На първо място, важен е съставът на почвата и климатичните условия, в които е растяло дървото. Арабика кафе отглеждано при висока надморска дава много по-изтънчени характеристики, отличителни аромати и вкусове следи изпичане.

• Кения  – горски и цитрусови плодове, черен шоколад,червено вино;
• Етиопия – цитрусови плодове, какао, шоколад;
• Бразилия – плодови аромати и вкусове;• Коста Рика – тропически плодове, карамел, червено вино, тъмен шоколад;
• Ел Салвадор – тропически плодове, горски плодове, какао и шоколад, ядки;
• Гватемала – цитрусови плодове, флорални нотки, шоколад и карамел;
• Колумбия – горски плодове, костилкови плодове, карамел, какао.

Метода за събиране и първична обработка също са важен фактор отразяващ се на качеството, както и правилното съхранение.

Критерии за избор на кафе.

Когато купувате кафе, трябва да се ръководите от вкусовите си предпочитания. Най-добре е да закупите кафе на зърна и да го смилате у дома. Хората обичат да купуват с „очите си“ и виждайки големи кафе зърна, мислят че трябва да изберат тях, че са маркер за качество и са по-хубави. Но това не винаги е така, когато избираме маслини може би да, но не и за кафето. Ние казваме, че най-добрият начин да прецените е да опитате. Понякога трябва да опитате много различни неща, за да разберете какви вкусове и усещания харесвате. В нашето COFFERO многообразие от кафе има над 12 моносорта от различни краища на света и всички те са различни по форма и размер. Например КЕНИЯ МУРАНГА е с по-малки зърна, но е е считано за едно от най – елитните и уникални кафета в света, с богат аромат на мандарина и лимон и вкус на карамел и млечен шоколад. НИКАРАГУА МОМБАЧО е с големи зърна, а ЕТИОПИЯ ГУДЖИ е нещо средно между тях.


Както Арабика така и Робуста има своите качества и своите фенове. Няма консенсус за това кое кафе е по-добро или по-лошо. Пазарът на кафе се е развил по такъв начин, че Арабика владее около 70% от световната продукция и това не е изненадващо, маркетингът си върши работата убедително. Но реално погледнато всеки човек копнее за чаша хубаво кафе. За някои хора това е силното, горчиво и плътно кафе (на тези изисквания отговаря Робуста), за други е мекото, ароматно, не толкова плътно, с приятна киселинност и богата палитра от вкусове (Арабика сортовете). За трети пък хубавото кафе е комбинация от двете. Изберете кафето, което отговаря на вкуса ви и нека всяка ваша сутрин бъде магическа! Каквото и кафе да изберете нека то винаги ви носи само наслада и радост! От COFFERO ви препоръчваме да избирате кафе на зърна, което да смилате сами. Разгледайте нашия сайт (линк) - той ще ви помогне да решите кое кафе заслужава вниманието ви.И помнете - най-хубавото кафе е това, което е приготвено с любов!

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Кафе

Кафе

Основни разлики между Арабика и Робуста

Основни разлики между Арабика и Робуста

Кафето е една от любимите напитки в света и една от най-важните търговски култури. Днес сортът Арабика е възприеман като синоним на качественото кафе на зъ Кафето е една от любимите напитки в света и една от най-важните търговски култури. Днес сортът Арабика е възприеман като синоним на качественото кафе на зъ 2022-02-24T18:16:40+02:00 Основни разлики между Арабика и Робуста

<p>Кафето е една от любимите напитки в света и една от най-важните търговски култури. Днес сортът Арабика е възприеман като синоним на качественото кафе на зърна. В същото време кафе индустрията третира Робуста като грозната сестра на Арабиката. Тази статия ще ни помогне да научим повече за най-популярните видове кафе в света, да разберем кое е вярно и кое не - защото масовата култура на консумация на кафе е смесица от маркетинг, митове и стереотипи около кафето.<br /><br /><strong>История за произхода.</strong><br /><br />Вече споменахме, че кафе индустрията третира Робуста като грозната сестра на Арабиката. И това остава така до момента, в който доста интересно генетично откритие излиза наяве. След като учените започват да разглеждат гените на кафето, става ясно, че двата вида не са братовчеди, нито братя и сестри. А всъщност Робуста е родител на Арабика. Най-вероятно някъде в южен Судан, Робуста се е кръстосал с друг вид Coffea (ботаническият род на кафето) и се е появила Арабика. Този нов вид се е разпространил и процъфтява в Етиопия, считана за родното място на кафето.<br /><br /><strong>Има и трети сорт кафе, кой е той?</strong><br /><br />Третият вид е Либерика, която всъщност е с много ниска продукция, почти толкова ниска, колкото е и качеството ѝ, споделят експерти. Въпреки, че е комерсиализирана, тя не представлява почти никакъв дял от пазара, в сравнение с Арабика и Робуста.<br /><br />Поставяната на второ място от кафеманите Робуста е описана от учените 100 години след Арабика. Сортът произхожда от Западна и Централна Субсахарска Африка. До голяма степен продуктивна търговска култура, различаваща се от Арабика по физически и химически характеристики, включително с по-високия добив и съдържание на кофеин. В Етиопия и Южен Судан се ражда ботаническият род и вид на Арабика, след което се разпространява по целия свят заради производството на семената си. А сортовете, които се прилагат за арабика, са по-сложни и имат генетично дублиране. Първият сорт Арабика е декриптиран в Холандия, върнат от Йемен, Етиопия, от пътешественик. Нарича се Типика (Typica) - типичното кафе.<br /><br /><strong>Кафееното дърво &ndash; змийски плод.</strong><br /><br />Това е вечнозелено дърво, което расте до 10 метра. Въпреки това, за да даде много плодове, то се подрязва-не повече от 2 метра височина образувайки гъста корона. Това улеснява събирането на плодовете. Кафееното дърво цъфти и дава плодове целогодишно, в продължение на 50 години, особено през първите 15 години.&nbsp;<br />Освен това, количеството на реколтата зависи пряко от климата. Например в планините, където е по-сухо и по-хладно, е възможно да се добива реколта веднъж годишно, а в топлите и влажни долини до 4 пъти годишно. Обикновено едно дърво кафе дава 5 кг плодове (кафеени череши) през годината, от които се получава около 1 кг. годни зърна.&nbsp;<br /><br /><strong>Какви са основните разлики?</strong><br /><br />Двата основни вида на кафееното дърво имат различен ботанически и химически характеристики и качества. От това зависи те къде естествено ще процъфтяват и ще предлагат устойчива реколта, както и как кафе зърната ще бъдат категоризирани и оценени. Тези характеристики също така са от значение за определения аромат.<br />Генетичната структура на Арабика ни обяснява защо неговите кафеени зърна са многообразни и комплексни във вкуса - Арабика има 44 хромозоми, а Робуста има 22. Кореновата система на Робуста е голяма и плитка, която не изисква определена дълбочина, като тази на Арабика. От произхода на кафето става ясно, че кафеените дървета не виреят добре на студено. За Арабика е необходим температурен климат в границите от 15 до 25 градуса, докато Робуста вирее на по-топло между 20 и 30 градуса.<br /><br /><strong>Вкусови характеристики на кафе Арабика и кафе Робуста.</strong><br /><br />Арабика се свързва с мекота, за разлика от Робуста. Това се дължи на по-ниското съдържание на кофеин в зърната, защото именно кофеинът придава на кафето горчивина. Робуста съдържа два пъти ѝ повече кофеин в изпечените зърна.&nbsp;Чаша добре приготвено еспресо направено от кафе Арабика е с прекрасен аромат, сладост,&nbsp; приятна лека киселинност, често с привкус на карамел и шоколад и просто лека нотка на горчивина. Това се дължи на ниското съдържание на кофеин. Богатия и ненадминат кремообразен каймак трябва да има светло червеникаво &ndash; кафяв оттенък, като изрисуван&nbsp; с тигрово подобни ивици.<br /><br /><strong>Фактори, влияещи върху вкуса.</strong><br /><br />На първо място, важен е съставът на почвата и климатичните условия, в които е растяло дървото. Арабика кафе отглеждано при висока надморска дава много по-изтънчени характеристики, отличителни аромати и вкусове следи изпичане.<br /><br />&bull; Кения&nbsp; &ndash; горски и цитрусови плодове, черен шоколад,червено вино;<br />&bull; Етиопия &ndash; цитрусови плодове, какао, шоколад;<br />&bull; Бразилия &ndash; плодови аромати и вкусове;&bull; Коста Рика &ndash; тропически плодове, карамел, червено вино, тъмен шоколад;<br />&bull; Ел Салвадор &ndash; тропически плодове, горски плодове, какао и шоколад, ядки;<br />&bull; Гватемала &ndash; цитрусови плодове, флорални нотки, шоколад и карамел;<br />&bull; Колумбия &ndash; горски плодове, костилкови плодове, карамел, какао.<br /><br />Метода за събиране и първична обработка също са важен фактор отразяващ се на качеството, както и правилното съхранение.<br /><br /><strong>Критерии за избор на кафе.</strong><br /><br />Когато купувате кафе, трябва да се ръководите от вкусовите си предпочитания. Най-добре е да закупите кафе на зърна и да го смилате у дома. Хората обичат да купуват с &bdquo;очите си&ldquo; и виждайки големи кафе зърна, мислят че трябва да изберат тях, че са маркер за качество и са по-хубави. Но това не винаги е така, когато избираме маслини може би да, но не и за кафето. Ние казваме, че най-добрият начин да прецените е да опитате. Понякога трябва да опитате много различни неща, за да разберете какви вкусове и усещания харесвате.&nbsp;В нашето COFFERO многообразие от кафе има над 12 моносорта от различни краища на света и всички те са различни по форма и размер. Например КЕНИЯ МУРАНГА е с по-малки зърна, но е е считано за едно от най &ndash; елитните и уникални кафета в света, с богат аромат на мандарина и лимон и вкус на карамел и млечен шоколад. НИКАРАГУА МОМБАЧО е с големи зърна, а ЕТИОПИЯ ГУДЖИ е нещо средно между тях.</p> <p><br />Както Арабика така и Робуста има своите качества и своите фенове. Няма консенсус за това кое кафе е по-добро или по-лошо. Пазарът на кафе се е развил по такъв начин, че Арабика владее около 70% от световната продукция и това не е изненадващо, маркетингът си върши работата убедително. Но реално погледнато всеки човек копнее за чаша хубаво кафе. За някои хора това е силното, горчиво и плътно кафе (на тези изисквания отговаря Робуста), за други е мекото, ароматно, не толкова плътно, с приятна киселинност и богата палитра от вкусове (Арабика сортовете). За трети пък хубавото кафе е комбинация от двете.&nbsp;Изберете кафето, което отговаря на вкуса ви и нека всяка ваша сутрин бъде магическа! Каквото и кафе да изберете нека то винаги ви носи само наслада и радост! От COFFERO ви препоръчваме да избирате кафе на зърна, което да смилате сами. Разгледайте нашия сайт (линк) - той ще ви помогне да решите кое кафе заслужава вниманието ви.И помнете - най-хубавото кафе е това, което е приготвено с любов!</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки